Βράχος

«Βράχος»: Με υπέροχη θέα και μοναδικές γεύσεις… από τη Σμύρνη

Στην περιοχή της Κρήνης, μπροστά στη θάλασσα

Έχει ήλιο και ένα δροσερό αεράκι παντρεμένο με την αλμύρα της θάλασσας σε προσκαλεί σε μία όμορφη εξόρμηση για ούζο, τσίπουρο, κρασί, ψάρια, θαλασσινά και νόστιμους ψαρομεζέδες. Ο προορισμός είναι ένας και λέγεται «Βράχος». Στην περιοχής της Κρήνης, πάνω σε έναν βράχο με τρεις όμορφες διαδοχικές βεράντες πάνω στη θάλασσα και με βουκαμβίλιες να ομορφαίνουν το σκηνικό, θα βρεις αυτό το ιστορικό και αγαπημένο από Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, εστιατόριο.

Ψαροταβέρνα Βράχος 1
Ψαροταβέρνα Βράχος 2

Ήταν το 1932 όταν ο προπάππους της οικογένειας Χριστοδούλου ήρθε πρόσφυγας από τη Σμύρνη κι άνοιξε στο σημείο -που αγάπησε με την πρώτη ματιά- το πρώτο καφεζυθεστιατόριο που σέρβιρε τις ολόφρεσκες γεύσεις του Θερμαϊκού. Ύστερα τα χρόνια πέρασαν και πλέον στον «Βράχο» η διάδοχη κατάσταση πέρασε στα χέρια της τέταρτης γενιάς, που διατηρεί ακόμα το ύφος, την ποιότητα, τις συνταγές από τη Σμύρνη και τη νοστιμιά τους αναλλοίωτα.

Ψαροταβέρνα Βράχος 3
Ψαροταβέρνα Βράχος 4
Ψαροταβέρνα Βράχος 5

Φρέσκα, εκλεκτά ψάρια και βιολογικά μπαξεβανικά

Με πολύχρονη πείρα στα ψάρια και τα θαλασσινά, η οικογένεια Χριστοδούλου ξέρει να επιλέγει τα καλύτερα της ελληνικής θάλασσας και της ελληνικής γης, προκειμένου να σερβίρει παραδοσιακές, αυθεντικές γεύσεις αξεπέραστης νοστιμιάς.

Τα πιο φρέσκα ψάρια, μικρά και μεγάλα, πάντα στην εποχή τους, τα προμηθεύονται από δικούς τους παραγωγούς, ψαράδες που έχουν γίνει πλέον μόνιμοι συνεργάτες. Κι αυτό γίνεται καθημερινά, συνεπώς κάθε μέρα η ψαριά είναι διαφορετική, η ποικιλία μεγάλη και η φρεσκάδα δεδομένη. Τα ψάρια ψήνονται παραδοσιακά στα κάρβουνα με μαεστρία κι έτσι διατηρούνται ζουμερά και νόστιμα.

Η σπεσιαλιτέ στον «Βράχο» δεν θα μπορούσε να είναι άλλη λοιπόν από το φρέσκο ψάρι ημέρας. Συνοδεύεται ιδανικά από τις βιολογικές σαλάτες που προτείνει ο «Βράχος», με μπαξεβανικά που και αυτά προέρχονται από δικούς τους παραγωγούς.

Ψαροταβέρνα Βράχος 6
Ψαροταβέρνα Βράχος 7

Κληρονομιά οι συνταγές από τη Σμύρνη

Ειδική μνεία αξίζουν και τα μύδια, αχνιστά ή σαγανάκι, που μαγειρεύονται με συνταγές της προγιαγιάς από τη Σμύρνη. Όπως και πολλά ακόμα πιάτα που θα βρείτε στο μενού.

Την προσοχή σας αξίζει βέβαια και η γαριδομακαρονάδα, που πραγματικά μυρίζει θάλασσα και η σάλτσα της σας χορταίνει με νοστιμιά.

Οι αλοιφές σπιτικές και αυτές, τα παστά ψαράκια ό,τι πρέπει για μεζέ, με σπιτική συνταγή τα περισσότερα.

Ψαροταβέρνα Βράχος 8
Ψαροταβέρνα Βράχος 9
Ψαροταβέρνα Βράχος 10

Και πάμε στα ορεκτικά, που αποτελούν εξαιρετικούς μεζέδες και μια υπέροχη αρχή για να ανοίξει η όρεξη για τα επόμενα.

Ντολμαδάκια, κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι, πατάτες τηγανητές φρεσκοκομμένες στο χέρι, γαυροκεφτέδες με σκορδαλιά και μία ενδιαφέρουσα ποικιλία από τυριά είναι μερικά μόνο για να ξεκινήσετε.

Και αν το Βράχο έχει αναλάβει η νέα πλέον γενιά, οι γεύσεις της μαμάς Δήμητρας υπάρχουν ακόμα πίσω από όλα τα πιάτα. Γιατί κάθε γενιά που πέρασε από το χώρο, άφησε το δικό της πολύτιμο -και σίγουρα πολύ γευστικό- λιθαράκι.

Φυσικά, το μεράκι δεν περιορίζεται μόνο στην κουζίνα, αλλά το συναντάτε και στην κάβα του παραδοσιακού αυτού εστιατορίου θαλασσινών, που διαθέτει μία μεγάλη λίστα κρασιών (λευκών, ροζέ και κόκκινων») αλλά και πολλές ετικέτες ούζου, τσίπουρου και μπύρας.

Ψαροταβέρνα Βράχος 11

Tip: Ρωτήστε για το ψάρι ημέρας και το ευγενικό προσωπικό του, θα σας δείξει τις πάντα φρέσκες επιλογές σας.